Wegenbelasting Oldtimer

Wegenbelasting Oldtimers
Voor een auto die meer dan 25 jaar oud is gold een andere regeling. Een dergelijke auto noemen we namelijk een oldtimer en daarvoor gelden andere regels wat betreft de wegenbelasting. Maar hoe zit het dan precies met de wegenbelasting oldtimers? En wat is er recentelijk veranderd aan de regels van de wegenbelasting voor oldtimers? Waar voorheen een auto die meer dan 25 jaar oud was onder de oldtimerregeling viel is dat per 1 januari 2014 opgeschroefd naar 40 jaar. Voor een auto die jonger dan 40 jaar is geldt dus geen regeling wegenbelasting oldtimer. Voor een auto die meer dan 40 jaar oud is geldt wel de regeling wegenbelasting oldtimer en dat houdt in dat er voor een dergelijke auto geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Een oldtimer is dus vrijgesteld van wegenbelasting.

Overgangsregeling oldtimers

Voor een auto die tussen de 25 en 40 jaar oud is geldt de overgangsregeling oldtimers. Voorheen werd een dergelijke auto beschouwd als een oldtimer, maar per 2014 dus niet meer. Een auto ouder dan 25 jaar, maar jonger dan 40 jaar komt dus niet meer in aanmerking voor de regeling wegenbelasting oldtimer. De overheid heeft besloten dat dit niet helemaal eerlijk is en heeft daarom een overgangsregeling voor een dergelijke auto ingesteld. De overgangsregeling oldtimer houdt in dat er maar een kwart van de gebruikelijke jaarlijkse wegenbelasting betaald hoeft te worden. Zo kan ook de eigenaar van een auto die tussen de 25 en 40 jaar oud is nog een beetje profiteren van het belastingvoordeel dat voor oldtimers geldt.

Overgangsregeling oldtimers wegenbelasting

Hoewel de overgangsregeling oldtimer wegenbelasting een tegemoetkoming is voor bepaalde auto-eigenaren gelden er ook behoorlijk wat beperkingen. De overgangsregeling geldt namelijk alleen voor auto's die op benzine rijden. Daarnaast is het ook nog eens niet toegestaan om in de wintermaanden met de auto de weg op te gaan. Al met al is de regeling wegenbelasting oldtimers voor veel eigenaren een stuk onaantrekkelijker geworden en heeft de overheid een nieuwe inkomstenbron gegenereerd op deze manier.